Mopedutbildning

För vilka är denna utbildning bra?

Den är till för alla som har tänkt sig köra mopedbil.
Utbildningen till mopedkörkortet sker på en tvåhjulig moped, vilket skiljer sig otroligt mycket från att köra ett fyrhjuligt fordon. Och eftersom mopedbilen är fyrhjulig är denna utbildning naturligtvis viktig.

Varför är utbildningen viktig?

Manövreringen skiljer sig väldigt mycket mellan ett tvåhjuligt och ett fyrhjuligt fordon. Man måste också tänka helt annorlunda som trafikant när man kör en mopedbil, jämfört med en vanlig moped.

Dessutom är det ofta så att man sällan använder sin tvåhjuliga moped dom dagar då det är kallt ute, men med mopedbilen är vädret inte ett hinder på samma sätt – men kraven på föraren ökar vid halt väglag.

Läs mer om utbildningen lite längre ner på sidan

Mopedutbildning

Här kan ni se uppkommande Mopedutbildningar.

Varför är mopedbilarna så utsatta i trafiken?

För det första är det ett fordon som körs av en person som inte har utbildning på fordonet hen kör.

Vad som är unikt med mopedbilsförare är att dom inte har kört en enda meter med sitt fordon under utbildningen. I alla andra fordon har du kört många mil innan du får köra den själv.

För det andra är mopedbilen ingen riktig bil. Det är en moped med fyra hjul. Du sitter rent säkerhetsmässigt på en moped med regnskydd. Upplevelsen av att sitta i en mopedbil är att man sitter i en trygg och säker bil. Elektriska hjälpkomponenter såsom ABS, och liknande, är byggt på minsta och enklaste sätt eftersom fordonet – inklusive kaross och två personer inte får väga mer än 399 kilo.

Sammantaget så framför man alltså ett fordon man inte har någon utbildning på, med en upplevd trygghet och säkerhet som inte överensstämmer med verkligheten.

Varför välja Gillinge som utbildningspartner?

Vi besitter väldigt stor erfarenhet kring allt som har med riskutbildning att göra. Hela vårt arbete syftar till att skapa ett risktänkande – ett tänkande kring hur jag som förare kan undvika att sätta mig i för svåra situationer.

Den tekniska delen i körningen finns det andra som kan hjälpa till med – såsom till exempel föräldrar. Men att skapa ett risk- och trafiksäkert tänkande är vår expertis. Det är vi väldigt bra på. Därför ska man komma till oss.

Hur går utbildningen till?

Man tar med sig sin mopedbil hit till oss.

Inledningsvis börjar vi prata om varför man vill gå denna kurs – vad är trafiksäkerhet? Vad innebär det att undvika risker?

Sen gör vi upplevelser i vår säkerhetshall, där man får prova vad som faktiskt händer när man krockar. Hur fungerar bältet? Hur fungerar säkerhetssystemen i fordonen? Och framförallt – vilka krafter är det man ska skydda sig mot och ta hand om? Och vad innebär det?

Efter säkerhetshallen går vi ut på vår bana och kör. Vi testar både strävt och halt underlag. Hur beter sig fordonet? Vilka möjligheter har jag som förare att hantera fordonet, eller reparera misstag? Hur gör jag om jag får sladd? Hur snabbt kan jag få stopp på fordonet om underlaget är halt eller strävt?

Vi utforskar vad som händer med fordonet och dess förutsättningar, men även vad jag som förare har för förutsättningar.

Våra utbildningar

YKB Distans

YKB Distans

YKB Distans-utbildning Stockholms Trafiksäkerhetscenter Gillinge AB med 45 års utbildning i trafiksäkerhet i ryggen startar nu upp YKB-fortbildning för yrkeschaufförer. Utbildningen har fem delkurser a 7 timmar samtliga med obligatorisk närvaro du måste synas i bild...

YKB

YKB

Stockholms Trafiksäkerhetscenter Gillinge AB med 45 års utbildning i trafiksäkerhet i ryggen startar nu upp YKB-utbildning.

Brandfarliga arbeten

Brandfarliga arbeten

Genomför ni arbeten som skapar uppvärmning eller gnistbildning? En utbildning i heta arbeten hjälper er att skapa en säker arbetsmiljö och samtidigt uppfylla försäkringsbolagens krav. För att bli behörig i att utföra heta arbeten behöver den som ska utföra, bevaka eller vara tillståndsansvarig för det heta arbetet ha rätt utbildning.

Förar- och bilsäkerhetssystem

Förar- och bilsäkerhetssystem

I denna utbildning diskuterar och testar vi dagens förarsystem. Vilka funktioner, betydelser och begränsningar har dessa, och hur påverkar dom situationer som förarna hamnar i?

Sparsam körning

Sparsam körning

Sparsam körning är en utbildning i ekonomisk och miljövänlig körning, och en kostnadseffektiv kurs som anordnas för hela företagsgrupper. Vi fokuserar både på den enskilde föraren och på hela gruppen.

Skadeförebyggande körutbildningar

Skadeförebyggande körutbildningar

Detta är utbildningen som riktar sig mot den som vill minska sina skadekostnader och öka förståelsen för dina medtrafikanter. Med stationer anpassade efter kursdeltagarnas behov genomför vi bland annat precisions- och halkkörning i vår trygga säkerhetshall.

Vi har öppet:

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset följer vi riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

Gillinge har mot bakgrund av rådande läge beslutat att elever, kunder samt anställda som varit utomlands eller träffat coronasmittad person inte ska delta på utbildning hos Gillinge, inom två veckor efter hemkomst/eventuellt smittotillfälle.

Känner du dig krasslig när det är dags för dig att åka till Gillinge – chansa inte – personer som uppvisar sjuksymtom får inte delta i utbildningen då den bedrivs som grupputbildning.

Ombokning är naturligtvis kostnadsfri om du är orolig eller känner dig krasslig.

-----------------------------------------------------------------

We’re open:

Given the wide spread of the COVID-19 virus we follow the guidelines from the Public Health Agency of Sweden.

In light of the current situation Gillinge has made the decision that all students, customers or employees who have been abroad or who have been in contact with persons carrying the virus shall not take part in any education at Gillinge within two weeks after their return/possible time of contamination.

If you feel ill when you are due at Gillinge, please do not risk your or other people's health. Persons who presents symptoms are not allowed to take part in the education as it takes place in groups of several people.

Rescheduling is of course free if you are concerned for your health or feel ill.